Ajankohtaista meiltä ja muualta

Ajankohtaista meiltä ja muualta (2023). Tietolinja, 2023(1). Pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023062865281

Koonneet Jyrki Ilva, Riitta Koikkalainen ja Tuomas Palonen.

Pandoran galaksijoukko.

Pandoran galaksijoukko, NASAn päivän tähtitieteellinen kuva 9.6.2023. Kuva: NASA, ESA, CSA, Ivo Labbe (Swinburne), Rachel Bezanson (University of Pittsburgh), kuvan käsittely: Alyssa Pagan (STScI).

Askel tuntemattomaan
25.–26.10.2023

Joka toinen vuosi järjestettävät Kirjastoverkkopäivät pidetään perinteiseen tapaan lokakuussa ke–to 25.–26.10.2023. Päivien teema on tällä kertaa Askel tuntemattomaan.

Keskiviikko on esitelmäpäivä, ja käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa kirjastoalan koulutus, demokratia ja digivalta, e-kirjasto, tekoäly sekä kansalaistiede. Torstain työpajoissa paneudutaan muun muassa kirjastojen muutostrendeihin, linkitettyyn dataan ja avoimeen tieteeseen. Ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen avataan syksymmällä.

IFLA 2024 Dubaissa – Suomen kirjastoseura ei osallistu

Yleensä suomalainen kirjastoväki on äärimmäisen diplomaattista, mutta ärhäkkyyttäkin löytyy. Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Juha Manninen ilmaisi 21.6.2023 julkaistussa tekstissään seuran selkeän kannan siihen, että vuoden 2024 kansainvälinen kirjastokonferenssi IFLA järjestetään Dubaissa.

”Dubai sijaitsee Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa, valtiossa, jossa poljetaan ihmisoikeuksia.  […]

Suomen kirjastoseuran toiminnan tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Toiminnanjohtajana koen, että järjestönä meidän ei tule osallistua WLIC 2024 -konferenssiin Dubaissa eikä sen järjestelyihin. 

Kannatamme konferenssin järjestävän IFLA:n arvoja, joissa todetaan, että järjestön tulee olla läsnä kaikkialla maailmassa, ja että IFLA vaikuttaa yhdenvertaisuuden puolesta sisältä päin. Emme kuitenkaan voi olla varmoja siitä, että konferenssin ohjelmassa käsiteltäisiin riittävästi niitä yhdenvertaisuusasioita, jotka järjestävässä maassa ovat vaarassa.”

Kansalliskirjasto e-kirjaston emo-organisaatioksi

Koko Suomen yhteinen e-kirjasto siirtyy osaksi Kansalliskirjastoa, kun Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Helsingin kaupunginkirjaston vetämä e-kirjastohanke päättyy vuoden 2023 lopussa.

Kansalliskirjastoon perustetaan oma e-kirjastoyksikkö kehittämään ja koordinoimaan palvelua. Lue koko tiedote kirjastot.fi -sivustolta. -Tuonnempana, Tietolinjan vuoden toisessa numerossa, on luvassa pitempää ja perusteellisempaa tekstiä aiheesta.

Matias Frosteruksen tuore väitöskirja ontologioista ja linkitetystä datasta

Kotimaisista ontologioista ja linkitetyn datan teknologioista on valmistunut väitöskirja: Building Ontology and Data Infrastructure for Semantic Web Applications. Väitöksen tekijänä on Kansalliskirjaston Linkitetty kirjastodata -projektissa toimiva tietojärjestelmäpäällikkö Matias Frosterus.

Frosterus väitteli Aalto-yliopistosta 28.4.2023. Väitöskirjan ydin on johdantoluku, jossa käsitellään perinteisten asiasanastojen muuntamista linkitetyn datan sanastoiksi. Kirjaan sisältyy myös viisi artikkelia alan journaaleista ja konrefensseista. Se on vapaasti luettavissa osoitteessa: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/120411

Pysyvien tunnisteiden kansallinen tiekartta kaikkien käytettävissä

Kiitos Suomen PID-verkostolle! Keväällä 2023 päättyi tuskallinen odotus meiltä, jotka olemme kaivanneet selkeitä neuvoja pysyvien tunnisteiden (persistent identifiers, PID) käyttöön. Verkostossa luotu ja sen julkaisema Pysyvien tunnisteiden kansallinen tiekartta on nyt kaikkien saatavilla.

Työ PID:ien kanssa ei suinkaan ole loppunut tiekartan aikaansaamiseen. Seuraava Suomen PID-verkoston asettama päämäärä on jo sanoiksi asti muotoiltu: ”Jäljitettävä ja yksilöity tieto (objekteista) löytyy ja on luotettavasti linkitettävissä nyt ja tulevaisuudessa”.

SLS:lle esteettömyyssertifikaatti

Svenska litteratursälsskapet i Finland (SLS) on ensimmäinen esteettömyyssertifikaatin saanut kustantamo Suomessa. Sertifikaatin myönsi Benetech-organisaatio. Se on globaali ja voittoa tavoittelematon organisaatio, joka työskentelee tasa-arvoisten oppimismahdollisuuksien puolesta.

SLS:n saama sertifikaatti on tiedetysti ensimmäinen nimenomaan e-kirjoille myönnettävä tunnustus. Sen voi saada kustantamo, jonka julkaisuissa otetaan huomioon saatavuus, saavutettavuus ja esteettömyys.

SLS on julkaissut ensimmäiset e-kirjansa vuonna 2018, ja nykyään sen kaikki kirjat ilmestyvät myös digitaalisesti.

Tietämän mukaan myös muut kotimaiset tiedejulkaisut ovat jo huomioimassa saavutettavuus- ja esteettömyysdirektiivit toiminnassaan. – Ainakin Helsinki University Press lie jo pitkällä tällä tiellä.

SLS:n oma tiedote 18.4.2023: https://www.sls.fi/sv/nyheter/sls-far-unikt-tillganglighetscertifikat-sina-e-bocker

Benetechin Born Accessible -hankkeesta: https://bornaccessible.benetech.org/

Theseuksessa neljännesmiljoona julkaisua

Ammattikorkeakoulujen yhteinen Theseus-julkaisuarkisto ylitti 24.5.2023 ensimmäisenä suomalaisena julkaisuarkistona neljännesmiljoonan julkaisun haamurajan. 250 000 julkaisun rajan ylittänyt julkaisu oli Matias Väätäisen Turun ammattikorkeakoulussa tekemä opinnäytetyö ”Uusien teräksisten sairaalainstrumenttien käyttöönotto”.
Theseyus-logo
Loppukevät on ollut Theseuksessa perinteiseen tapaan sesonkiaikaa opinnäytetöiden palautusruuhkan takia. Opiskelijat tallentavat Theseukseen päivän aikana enimmillään jopa yli 500 opinnäytettä. Opinnäytteiden lisäksi Theseus sisältää myös muita ammattikorkeakoulujen julkaisuja. Theseukseen tallennetut aineistot löytyvät mm. Finna.fi-palvelun kautta ja niitä käytetään muutenkin paljon – esim. viimeksi kuluneen vuoden aikana Theseuksen julkaisuja on ladattu yli 23 miljoonaa kertaa.

Theseuksessa ovat mukana kaikki Suomen 24 ammattikorkeakoulua, ja sen omistaa Ammattikorkeakoulujen rehtorien neuvosto. Enemmistö palvelussa julkaistuista aineistoista on vapaassa käytössä, mutta osalla ammattikorkeakouluista on siellä myös rajattuja kokoelmia, joiden sisältö on käytettävissä vain ammattikorkeakoulun omassa paikallisverkossa.

Kansalliskirjasto vastaa Theseuksen teknisestä kehittämisestä ja ylläpidosta osana ulkoisille asiakasorganisaatioille tarjoamiaan julkaisuarkistopalveluita.

Menovinkkejä

  • Avoimen tieteen ja tutkimuksen talvipäivät 8.–9.11.2023 (Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus, Yliopistonranta 1, Kuopio).
  • ”Missä ne kirjat on?” – kirjastot pienenevissä tiloissa -seminaari 26.10.2023 (Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki. Huom. seminaari on maksullinen.)
  • Perl Koha -konferenssi 14.–18.8. 2023 (Helsingin yliopisto, Metsätalo, Unioninkatu 40, Helsinki)
  • Seminarium 31.8.2023 – Digitaliserade svenskspråkiga dagstidningar i Finland – nytta och nöje! * Seminaari 31.8.2023 – Digitoidut ruotsinkieliset sanomalehdet Suomessa – hyödyksi ja huviksi! (Svenska litteratursällskapet i Finland, Ritarikatu 5, Helsinki)
  • Tiedejulkaisemisen infrat ja teknologiat -seminaari 31.8.2023 (Tampereen yliopisto, Linna-rakennus, Väinö Linna -auditorio, Kalevantie 5, Tampere)
  • Tiedejulkaisemisen päivät 9.–10.10.2023: Tiede- ja tietokirjallisuuden kielet ja yhteiskunta (Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki)
  • Tutkimuspalvelupäivät 21.–23.8.2023 (Aalto-yliopisto, Kandidaattikeskus & Dipoli, Otakaari 1 & Otakaari 24, Espoo. Huom. tapahtuma on maksullinen.)

Yhtä juhlaa, koko vuosi

Kansalliskirjaston Finna viettää juuri nyt, vuonna 2023 kymmenvuotisjuhliaan. Tietolinja onnittelee ja kehottaa kaikkia: osallistukaa ihmeessä, kekkereihin!

 

2 Comments

  1. Samppa

    Jos Kansalliskirjastosta tulee E-kirjaston pyörittäjä niin onko selvitetty olisiko E-kirjastoon mahdollista saada tarjolle Kansalliskirjaston digitoimaa vielä tekijänoikeuksilla suojattua aineistoa lainattavaksi?

    Theseukseen saisi digitoida myös merkittävimpiä ja eniten siteerattuja vanhoja opinnäytetöitä 1980- ja 1990-luvuilta. Nyt sieltä löytyy vain noin sata opinnäytetyötä 2000-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä.

    • Riitta Koikkalainen

      Kiitos kysymyksestä! Sen verran visainen se oli, että Tietolinjan toimitus ei osannut vastata. Pienen etsimisen jälkeen löytyi tietäjä – palvelujohtajamme Kristiina Hormia-Poutanen selvensi:

      Hei
      E-kirjasto pitää ensin saada perustettua osaksi Kansalliskirjaston palvelutarjontaa. Tämä ei käy aivan nopeasti. Sisältötarjontaa valmistellaan tällä hetkellä osana Helsingin kaupunginkirjaston hanketta ja nämä aineistot tulevat käyttöön 2024 alusta.

      Jatkossa sisältöihin liittyvä työ on osa e-kirjaston kokonaisuutta. Sisältötarjonta kehittyy yleisten kirjastojen tarpeiden mukaisesti. On vaikea arvioida, olisivatko mainitut aineistot yleisten kirjastojen prioriteeteissa. Tekijänoikeuksiin ja hinnoitteluun liittyisi luonnollisesti paljon selvitettävää.

      Kristiina Hormia-Poutanen, palvelujohtaja, Kansalliskirjasto

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.