Koha tuo muutoksia Kansalliskirjaston kirjastopalveluihin

Omaheimo J, Saarinen L (2019). Koha tuo muutoksia Kansalliskirjaston kirjastopalveluihin. Tietolinja, 2019(1). Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019041912957

Koha-kirjastojärjestelmän käyttöönotot etenevät edelleen aikataulussa. Hanken siirtyi tuotantoon seitsemäntenä organisaationa huhtikuun lopulla. Kansalliskirjaston oman järjestelmän vuoro on tämänvuotisen käyttöönottoletkan häntäpäässä elokuun lopussa, mutta siihenkin valmistaudutaan jo täydellä vauhdilla.

Koha oli Kansalliskirjaston omaksi järjestelmäksi luonteva valinta, koska sen ympärille rakentuvaa palvelukokonaisuutta kehitetään Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalveluissa. Aineistojen kuvailu hoidetaan jatkossakin Melindassa, ja asiakkaiden hakuliittymä on Finna. Nyt jo tiedetään, että näiden väliin tarvittavana kirjastojärjestelmänä Koha saadaan integroitua kokonaisuuteen sujuvasti. Avoimen lähdekoodin järjestelmä motivoi kehitystyöhön ja antaa hyvät mahdollisuudet kehittää kirjastojärjestelmää vastaamaan asiakkaiden tarpeita.

Tietokannat yhteen

Aiemmin kolmeen eri tietokantaan hajautetut Kansalliskirjaston kokoelmat yhdistetään. Fennicaan, Violaan ja Helkaan kuvaillut aineistot tulevat nyt yhteen ja kokoelmapalvelut toteutetaan jatkossa yhtenäisemmin.

Uusi kokoelmarakenne huomioi erilaiset varasto- ja avokokoelmamme sekä niiden käyttötavat. Voimme myös tehokkaammin hallita aineistojen käyttöä Finnassa, kun esimerkiksi yhdestä nimekkeestä saattaa löytyä alkuperäisen lisäksi korvaavia tallenteita digitoituna ja mikrofilmeillä.

Yhdistetty tietokanta sai nimekseen Fikka. Kirjastoasiakkaalle tätä nimeä ei ole tarkoitus tuotteistaa, mutta sitä käytetään kirjastoalan ammattilaisten kesken mm. puhuttaessa Kansalliskirjaston tietueista Melindassa, replikoinneissa ja muissakin yhteyksissä.

Kirjaston asiakkaille joitakin muutoksia

Merkittävin järjestelmän uusimisesta aiheutuva kirjaston asiakkaita koskettava muutos on se, että Kansalliskirjastolle tulee oma kirjastokortti. Vanhaa Helka-korttia voi käyttää siirtymäajan ajan, mutta lainat, tilaukset, varaukset, asiakastiedot ja maksut ovat jatkossa kirjastokohtaisia. Kansalliskirjaston asiakkailleen tarjoama Finnaan pohjautuva hakupalvelu ei merkittävästi muutu, mutta asiakkaat saavat käyttöönsä uusia parempia toiminnallisuuksia hakupalvelun fasetteihin. Lisäksi aineistojen löytäminen, laina-ajat ja tilaaminen helpottuvat, kun samassa haussa ovat jatkossa mukana kaikki Kansalliskirjaston aineistot. Myös kansalliskokoelma tulee tilattavaksi suoraan hakujärjestelmästä.

Järjestelmän vaihdos aiheuttaa lisäksi joitakin katkoja kirjaston lainauspalveluissa elo-syyskuussa 2019.

Kirjoittajien yhteystiedot

Jussi Omaheimo, kirjastonhoitaja
Kansalliskirjasto, tutkimuskirjasto
Unioninkatu 36, 00014 Helsingin yliopisto
jussi.omaheimo[at]helsinki.fi

Leena Saarinen, tuotantopäällikkö
Kansalliskirjasto, tutkimuskirjasto
Unioninkatu 36, 00014 Helsingin yliopisto
leena.saarinen[at]helsinki.fi

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.