Tahdotteko viljellä maata korjaamatta kohtuullista satoa?

Pääkirjoitus

Tämä artikkelin pysyvä osoite on: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201306043824

Kuvan lähde: Kansalliskirjaston digitoidut pienpainatekokoelmat. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fd2011-pp00003508

Kuvan lähde: Kansalliskirjaston digitoidut pienpainatekokoelmat. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fd2011-pp00003508

Yllä oleva kuva on peräisin vanhasta Fordson-traktorin esitteestä, joka on Kansalliskirjaston pienpainatekokoelmissa. Siinä mainostetaan, että kyseisellä traktorilla kyntää kolmessa tunnissa yhden hehtaarin, kun siihen muuten tarvittaisi 2 hevosta, 1 mies ja 20 tuntia. Esite on otsikoitu: Tahdotteko viljellä maata korjaamatta kohtuullista satoa?

Voisimme kysyä samaan tapaan myös tahdommeko kartuttaa aineistokokoelmiamme tarjoamatta niitä mahdollisimman tehokkaasti käyttöön. Tähän tehostamiseen pyrimme kehittämishankkeillamme, sekä suurilla että monilla pienemmillä.

Kansalliskirjaston kolmesta suuresta kärkihankkeesta on tällä kertaa esittelyvuorossa UKJ eli uusi kirjastojärjestelmä (sille ei vielä ole keksitty vetävämpää nimeä, joten toistaiseksi pitää elää taas yhden akronyymin kanssa). Kehittämispäällikkö Ari Ahlqvist ja tekninen asiantuntija Petteri Kivimäki valottavat sekä hankkeen taustaa että sen tavoitteita.

Kehitystä ei kuitenkaan tapahdu vain tekniikan puolella vaan myös palvelujen sisältöä – tuota suurta viljapaalia – kehitetään. Katerina Sornova kertoo, missä mennään Viola-tietokannan kanssa, Lassi Lager kirjoittaa artikkeliviitteiden tallennuksen ja hyödyntämisen kehittämishankkeesta ja Jyrki Ilva vastikään avatusta uudesta julkaisuportaalista. Elektroniset kirjat ovat aivan uusi aineistolaji kirjastoissa – niihin keskittyvistä hankkeista kirjoittaa Paula Mikkonen.

Tässä numerossa käymme vielä lahden takana Ruotsissa ja raportoimme pohjoismaisista tuulista avoimen julkaisemisen alalla.

Lämmintä kesää mielenkiintoisten tulevaisuudennäkymien parissa!

Laila Heinemann

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.