MARC 21 – missä mennään

Nanna Jokinen
Kansalliskirjasto

Tämän artikkelin pysyvä osoite on: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20071277

 

Kaikkien kirjastosektoreiden yhteinen Digitaalisen kirjaston ohjausjärjestelmän verkkopalveluryhmä teki kokouksessaan tammikuussa 2007 sekä yleisille että erikoiskirjastoille suosituksen siirtymisestä MARC 21 -formaattiin. Kuten monet tietävät, Voyager-kirjastot ovat tehneet päätöksen formaatin vaihtamisesta jo aiemmin, ja niiden osalta siirtyminen MARC 21 formaattiin häämöttää vuoden 2008 lopulla. Sen jälkeen Kansalliskirjastossa vapautuu resursseja yleisten ja muiden kirjastojen mahdollisten pilottihankkeiden avustamiseen. Tosin MARC 21 -käyttö on laajenemassa yleisissä kirjastoissa jo tätä ennenkin, kun esimerkiksi Kokkolan seudun kirjastokimppa on lähiaikoina ottamassa käyttöön Axiell kirjastot oy:n MARC 21:een perustuvan Libra.fi-järjestelmän.

Ohjeet

MARC 21 formaattien alustavat käännökset suomeksi valmistuivat vuonna 2006 ja niiden kehittämistyötä tehdään jatkuvasti. Bibliografisten tietojen formaatista on nyt saatavana myös XML-versio, jotta järjestelmätoimittajien olisi helpompi sitä hyödyntää. Voyager-kirjastoja varten valmistetaan tarvittavat sovellusohjeet yhteisessä luettelointityöryhmässä.

Testikonversiot

Voyager-kirjastojen tarvitsemat konversiosäännöt tarkistetaan ja testikonversiot aloitetaan vuoden 2007 aikana. Samalla kerääntyy tietoa siitä, minkä tyyppistä ”siivoustyötä” Voyager-tietokannoissa olisi tarpeen tehdä ennen lopullista muutosta. Näistä tiedotetaan kirjastoille tämän vuoden lopulla, jolloin mahdolliselle siivoukselle jää aikaa n. vuosi. Todennäköisesti suurin osa siivouskohteista on kuitenkin sellaisia, jotka voidaan toteuttaa konversion ohessa automaattisesti. Joka tapauksessa Voyager-kirjastojen on hyödyllistä jo nyt koota listaa kaikenlaisista mahdollisista muutoksista, joita konversion ohessa tai avulla haluttaisiin omissa tietokannoissa tehdä.

Koulutus

MARC 21 -koulutusta on luvassa ensimmäisen kerran syyskuussa 2007. Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus (TYT) järjestää tuolloin perinteiset Luettelointipäivät, jonne on erittäin todennäköisesti tulossa MARC 21 asiantuntija Kongressin kirjastosta. Samassa yhteydessä on lisäksi luvassa erillinen, Voyager-kirjastoille tarkoitettu, saman asiantuntijan johdolla vietettävä ja koko päivän kestävä MARC 21 -koulutus. Näistä tiedotetaan kirjastoille paremmin heti, kun tarvittavat varmistukset on saatu.

Lisätietoja: http://www.kansalliskirjasto.fi > Kirjastoala > MARC-formaatit

 

Kirjoittajan yhteystiedot

Nanna Jokinen, sovellussuunnittelija
Kansalliskirjasto / Kirjastoverkkopalvelut
PL 26, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Email: nanna.jokinen (at) helsinki.fi

Theme by Anders Norén