Saatesanat

Kansalliskirjaston organisaatio on ollut viime aikoina myllerryksessä, joka mutkan kautta koskettaa Tietolinjaakin. Tietolinjan – joka ensi vaiheessaan oli vielä perinteinen paperijulkaisu – alkuperäinen julkaisijahan oli Tieteellisten kirjastojen ATK-yksikkö eli TKAY. Tämä yksikkö siirrettiin aikanaan opetusministeriöstä Helsingin yliopiston kirjastoon – nykyiseen Kansalliskirjastoon – jossa se sai nimekseen Tietokantapalvelut. Pian sen rinnalle syntyi verkkoaineistojen hankintaan ja lisensointiin erikoistunut Kansallisen elektronisen kirjaston palvelut -yksikkö. Tämän vuoden maaliskuun alusta nämä kaksi pääsääntöisesti kirjastoverkolle palveluja tuottavaa yksikköä yhdistettiin ja syntyi Kansalliskirjaston Kirjastoverkkopalvelut.

Samassa yhteydessä Tietolinjan pitkäaikainen päätoimittaja ja ahkera kirjoittaja Juha Hakala siirtyi Kansalliskirjaston suunnittelujohtoon, mutta pyöreät 20 vuotta ehti juuri ennen sitä tulla täyteen TKAY/Tietokantapalveluissa. Tämän numeron avausartikkelissa Juha muistelee tätä taivalta, jonka kuluessa hän on ehtinyt nähdä aivan valtavan teknisen kehityskaaren.

Eikä tekninen kehitys suinkaan tähän pysähdy: sähköisiä julkaisuarkistoja rakennetaan vilkkaasti eri puolilla ja standardi- ja formaattirintamalla tulee sekä uutta että uudistetaan vanhaa. Myös kaikkea tätä käsitellään tämänkertaisessa Tietolinjan numerossa.

Yleisen suomalaisen ontologian, eli YSOn, ensimmäinen versio on saatu nyt julkaistua yli kolmen vuoden rankan työn jälkeen. Sitä kehittänyt FinnONTO-projekti palkittiin TEKESin FENIX-ohjelman loppuseminaarissa parhaana projektina kategoriassa ”tietämyksen hallinta”. Tästä työstä kirjoittavat ontologiaa ja ONKI-palvelinta kehittäneet SeCo-tutkimusryhmän jäsenet.

Antoisia lukuhetkiä.

Laila Heinemann