Kartalle

Pääkirjoitus

Tämän artikkelin pysyvä osoite on http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2012121410306
 
Tämä Tietolinjan numero on uutispainotteinen. Syynä on se, että on meneillään runsaasti asioita, joita on syytä seurata jo ennen kuin ne valmistuvat. Tietoa siis tarvitaan, jotta ”pysytään kartalla”.

Aivan konkreettisestakin kartasta lehdessämme on kyllä juttu, nimittäin kirjastokartasta. Petteri Kivimäki kertoo kehittämästään palvelusta, jonka avulla voidaan helpottaa aineistojen löytämistä suurissa kirjastoyksiköissä. Siitä on tullut heti hyvin suosittu käyttäjien piirissä – jopa niin suosittu, että uuden Kaisa-kirjaston aineistojen sijainteihin oli kohdistunut tuhakunta hakua jo ennen kuin kirjasto oli vielä avattukaan ja avajaispäivänä niitä tehtiin lähes 3000.

Toinen painopisteemme ovat standardiasiat. Juha Hakala käsittelee kirjastojärjestelmiin liittyviä standardeja – tärkeä asia, kun järjestelmät ovat kovien muutospaineiden alla. Nimien standarditunniste, josta kirjoittaa Maarit Huttunen, puolestaan parantaa olennaisesti auktoriteettivalvontaa ja sen merkitys tulee korostumaan entisestään RDA:n ja linkitetyn datan maailmassa.

Myös kaikkein keskeisin standardimme, kirjastojen perinteinen luettelointiformaatti, on järistyksen kourissa. Uudistushankkeen tilanteesta raportoi Ulla Ikäheimo.

Näillä eväillä etenemme kohti uutta vuotta ja entistä suurempia muutoksia – toivottavasti emme kuitenkaan aivan umpihangessa rämpien.

Laila Heinemann

Turiststationer vintern 1938 (yksityiskohta) / Suomen Matkailijayhdistys, http://urn.fi/URN:NBN:fi-fd2011-pp00000706

Turiststationer vintern 1938 (yksityiskohta) / Suomen Matkailijayhdistys, http://urn.fi/URN:NBN:fi-fd2011-pp00000706