Pääkirjoitus: Kirjastossa noudatetaan lakia

Koikkalainen R. (2023). Pääkirjoitus: Kirjastossa noudatetaan lakia. Tietolinja, 2023(2). Pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231218155438

”Kirjastojen lakisääteinen tehtävä on tehdä maailmasta parempi paikka.” Näin loihe lausumaan panelisti Matti Sarmela lokakuussa pidetyillä Kirjastoverkkopäivillä. Tuohon on paha mennä mitään lisäämään. Mutta miettiä aina voi, ja miettiä pitää. Mitä sanat tarkoittavat?

Yksi vastaus on, että sanat tarkoittavat sitä, mitä ne sanovat. Näin ajatellen kirjastoissa töitä tekeville sanottu on imperatiivi: toimi niin, että teet maailmasta paremman paikan. Toinen viisastelevampi vastaus on, että riippuu näkökulmasta.

Sarmelan julki tuoma velvoite sisältää erilaisia abstraktiotasoja ja kokemusmaailmoja.

Lainoppinut tutkii sanontaa eri tavoin mitä käytännön asiakaspalvelussa työskentelevä kirjastolainen, kirjaston asiakas ajattelee kokonaisuutta osana omaa elämäänsä ja niin edelleen.

Tämän Tietolinjan numeron kaikki tekstit kertovat kukin omalla tavallaan siitä, miten kirjastoissa maailmasta tehdään parempaa paikkaa. Palveluita kehitetään ja ylläpidetään, uusia luodaan, asiakkaiden tarpeisiin pyritään vastaamaan mahdollisimman hyvin, olivatpa asiakkaat sitten yksittäisiä ihmisiä tai organisaatioita. Ja kokolailla kaikki tekeminen perustuu yhteistyöhön – ihmisten välillä mutta myös organisaatioiden välillä.

Vähintään luulisi olevan selvää, että kirjastojen tilat ovat turvallisia tiloja sekä työntekijöilleen että asiakkailleen. Jokaisen kirjaston käyttäjän ja kirjastossa työskentelevän pitäisi voida kokea olevansa turvassa kaikin puolin, sekä fyysisesti että henkisesti – olkoonkin, että kirjastojen kokoelmista saattaa löytyä vaikka mitä tajunnanräjäyttävää sisältöä.

Täydellisessä maailmassa kukaan ei lyö konkreettisesti ja konkreettisella halolla otsaan tai bittimörkö ei varasta asiakkaan yksityistietoja eikä levittele niitä pitkin turkuja ja toreja. Ainakaan kirjastossa.

***
Kirjastoverkkopäivien 2023 tallenteet löytyvät tekstitettyinä tapahtuman sivustolta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.