Kirjastoverkkopäivät 2017: askelmerkkejä tulevaan

Ilva J (2018). Kirjastoverkkopäivät 2017: askelmerkkejä tulevaan. Tietolinja, 2018(1). Pysyvä osoite: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201802133373

Kirjastoverkkopäivien logo: Pasi Tiisanoja

Syksyn 2017 kirjastoverkkopäivät järjestettiin 24.-26.10. teemalla ”Askelmerkkejä tulevaan”. Helsingin yliopiston tiloissa Metsätalolla järjestetty tapahtuma keräsi yli 600 osallistujaa, joko paikan päälle tai etäyhteyden kautta. Määrä oli kaikkien aikojen ennätys. Vaikka enemmistö osallistujista oli perinteiseen tapaan tieteellisistä kirjastoista, mukana oli aiempaa enemmän väkeä myös yleisistä kirjastoista.

Kuva: Kirjastoverkkopäivillä oli päivittäin paikan päällä noin 200 osallistujaa. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.

Vuonna 2016 Kirjastoverkkopäivät oli jätetty Helsingin LIBER-konferenssin aiheuttaman työmäärän vuoksi väliin, eli edellisistä Kirjastoverkkopäivistä oli kulunut kaksi vuotta. Tällä kertaa tapahtuman konseptia uudistettiin siten, että ensimmäinen kolmesta päivästä varattiin kokonaan työpajoille, joiden sisältöön pyrittiin satsaamaan entistä enemmän. Kaksi jälkimmäistä päivää koostui sekä kaikkien osallistujien yhteisistä sessioista että päällekkäisistä rinnakkaissessioista. Tavoitteena oli tarjota mahdollisimman monipuolista ohjelmaa siten, että kaikki eri sektoreilta tulevat osallistujat voisivat koko ajan löytää itseään kiinnostavaa kuunneltavaa.

Kuva: OKM:n julkaisutiedonkeruuta käsitellyt työpaja keräsi yli 60 osallistujaa.

Tiistaina 24.10. Kirjastoverkkopäivien ohjelmassa oli kahdeksan työpajaa, neljä aamupäivällä ja neljä iltapäivällä. Työpajojen aiheet liittyivät mm. sisällönkuvailuun, käytettävyyteen, tutkimusdatan hallintaan, opinnäytteiden arkistointiin ja OKM:n julkaisutiedonkeruuseen. Työpajojen esiintyjinä oli Kansalliskirjaston henkilökunnan lisäksi asiantuntijoita myös muualla, yhdessä työajoista jopa ulkomailta asti. Erityisen paljon keskustelua herätti iltapäivällä järjestetty sisällönkuvailukilpailu koneiden ja ihmisten välillä. Ihmiset osoittautuivat etevämmiksi, ainakin vielä tällä kertaa.

Kuva: Kirjastoverkkopäivien keynote-puhuja Simeon Warner.

Keskiviikkoaamun keynote-puheenvuoron piti Simeon Warner Cornellin yliopiston kirjastosta. Warnerin esitys ”From Open Access to Open Standards, (Linked) Data and Collaborations” käsitteli laaja-alaisesti useita ajankohtaisia teemoja.  Aikanaan fysiikan tutkijana työskennellyt Warner nosti esiin avointen julkaisuarkistojen ja niiden rakentamisessa hyödynnettyjen standardien (mm. OAI-PMH ja sen seuraajaksi kehitetty ResourceSync) merkityksen sekä ORCID:in kaltaiset tunnisteet, jotka auttavat tutkimusta tukevien infrastruktuurien kehittämisessä.

Warner harmitteli sitä, että kirjastot ovat edelleen linnoittautuneet tiukasti omaan MARC-formaatin ympärille rakentuvaan informaatioavaruuteensa: Warner kannusti kirjastoja avautumaan mm. linkitetyn datan avulla osaksi laajempaa verkkomaailmaa. Samalla avoimien standardien ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kehittäminen edellyttää kirjastoilta yhä tiiviimpää yhteistyötä. Hyvä esimerkki tällaisista yhteistyökuvioista on nopeasti kasvanut IIIF-yhteisö (International Image Interoperability Framework), joka kehittää yhteisiä standardeja ja työkaluja kuvien ja niitä koskevan informaation välittämiseen. Warner piti IIIF:stä tutoriaalin kirjastoverkkopäivien päätteeksi.

Kuva: Keynote-luennon yleisöä. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.

Warner osallistui myös keynote-puheenvuoroa seuranneeseen paneelikeskusteluun, jossa pohdittiin kirjastojen roolia uudessa informaatioekosysteemissä. Keskiviikon toisessa paneelissa pohdittiin yleisemmin kirjastojen tulevaisuutta ja tulevia rooleja otsikolla ”Huhut kuolemastani ovat vahvasti liioiteltuja? Kirjasto kansalaisen elämässä”. Kirjastoverkkopäivien kolmas, torstaiaamuna 26.10. järjestetty paneeli pohti vuodenvaihteessa loppuneiden KDK- ja ATT-hankkeiden jälkeistä elämää.

Kuva: Helsingin kaupunginkirjaston johtajana kesällä aloittanut Katri Vänttinen ja apulaisprofessori Eetu Mäkelä osallistuivat kirjastojen roolia uudessa informaatioekosysteemissä pohtineeseen paneeliin. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.

Kuva: Kirjastojen tulevista rooleista käydyn keskustelun vetäjänä toimi Kansalliskirjaston Tutkimuskirjasto-palvelualueen uusi johtaja Johanna Lilja. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.

Kuva: Torstaiaamun paneelissa esiteltiin KDK- ja ATT-hankkeiden jälkeistä tulevaisuutta. Kuvassa vastaamassa opetusneuvos Juha Haataja. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.

Yhteisen osuuden lisäksi kahden jälkimmäisen päivän ohjelmassa oli kolme rinnakkaissessioille varattua osiota, johon oli mahdutettu yhdeksän sessiota. Osa niistä koostui esityksistä, osa oli luonteeltaan enemmän työpajamaisia. Sessioiden aiheina oli Melindaa ja Finnaa, open access -asioita, avointa lähdekoodia, kuvailun kansallista infrastruktuuria, kirjastojärjestelmien tulevaisuutta, kansalaistiedettä ja tietosuojakysymyksiä.

Kuva: Avoimen lähdekoodin ohjelmistoja (DSpace, VuFind, Koha) käsitelleessä sessiossa istumapaikoista oli pulaa. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.

Kuva: Kotimaisten tiedelehtien siirtyminen avoimeen julkaisemiseen herätti runsaasti keskustelua. Mikrofonissa Informaatiotutkimus-lehden päätoimittaja Susanna Nykyri.

Kuva: Eeva-Riitta Peltonen ja Minna Kantanen esittelivät Melindaa. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.

Kirjastoverkkopäivien alkuiltajuhla järjestettiin vuoden 2015 tapaan kotoisasti kirjastoverkkopalveluiden toimitiloissa Leipätehtaalla. Keskiviikkona järjestettyyn tilaisuuteen mahtui mukaan satakunta osallistujaa, joille oli keskusteluseuran lisäksi tarjolla ruokaa, musiikkia ja pöytäjääkiekkoa. Musiikista vastasi ansiokkaasti Matti Johannes Koivu, kiekkoturnauksen voittaja puolestaan löytyi amk-sektorilta.

Kuva: Alkuiltajuhla huipentui tiivistunnelmaiseen kiekkoturnaukseen.

Linkit Kirjastoverkkopäivillä pidettyihin esityksiin on koottu tapahtuman ohjelmasivuille, jonne on linkitetty myös tapahtuman videotallenteet.

Kuva: Tunnelmia Kirjastoverkkopäivien kahvitauolta. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.

Kirjoittajan yhteystiedot

Jyrki Ilva, tietojärjestelmäasiantuntija
Kansalliskirjasto, kirjastoverkkopalvelut
PL 26 (Kaikukatu 4), 00014 Helsingin yliopisto
jyrki.ilva [at] helsinki.fi

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.