Uncategorized

Tietolinja 1/2015 ilmestynyt

Vuoden 2015 ensimmäinen Tietolinja on ilmestynyt. Numero on luettavissa osoitteessa http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201506029968.

Tällä kertaa tarjolla on mm. avoimeen tieteeseen ja kotimaiseen julkaisemiseen liittyviä aiheita. Lassi Lager esittelee artikkelissaan kotimaisten artikkelien viitetietojen tallentamiseen suunniteltua luettelointityökalua rakentaneen Artiva-hankkeen tuloksia. Jyrki Ilva kirjoittaa Kansalliskirjaston ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan alkamassa olevasta yhteishankkeesta, jossa kehitetään teknistä infrastruktuuria ja uusia rahoitusmalleja kotimaisten tieteellisten lehtien avoimuuden edistämiseen. Milla Eräsaari kertoo Tieteellisten seurain valtuuskunnan tieteellisille lehdille tarjoaman OJS-palvelun käyttäjäkyselystä, ja Jyrki Ilva valottaa pitkään toimineen, kotimaisten tiedelehtien artikkeleita julkaisevan maksullisen Elektra-palvelun tilannetta.

Jukka Pennasen kuvakooste dokumentoi kirjastoverkkopalveluiden ja tutkimuskirjastopalveluiden muuttotunnelmia.

Lisäksi numerossa on lyhyempiä uutisjuttuja Kansalliskirjaston datan avaamisesta, RDA-käyttöönoton valmistelusta, avoimen tieteen koulutuksista ja eduskuntavaalien verkkomateriaalien keräyksestä. Erillinen “Ajankohtaista meiltä ja muualta”-kooste sisältää uutisia myös Kansalliskirjaston ulkopuolelta.